torsdag 8 maj 2008

Första bra krönikan jag läst av Liza Marklund

Liza Marklund brukar vanligtvis skriva krönikor som antingen handlar om att invandringen berikar västvärlden eller om våld mot kvinnor och barn (naturligtvis utan att göra kopplingen att denna typ av våld ökar drastiskt i mångetniska samhällen). Hon skiljer sig alltså inte mycket från den typiska svenska journalisten. Blev alltså litet förvånad när jag läste den här artikeln. Den handlar om hur rapporter som handlar om hur farliga vitaminer är blåses upp i media. Visserligen är vissa vitaminer skadliga i för höga doser (som allt annat) men tar man de enligt rekommenderade doser är det ingen fara. Marklund har lyckats lyfta fram kritiska röster mot en studie som varnar för de farliga antioxidanterna,
bland annat Meir Stampfer som är professor vid Harvard School of Public Health.
Han har uttalat sig i frågan och konstaterat att de utvalda studierna var alldeles för olika för att buntas ihop och utvärderas på det sätt som gjorts."-Den här studien ökar inte vår kunskap i frågan, sa han till AP. Den kan lätt leda till misstolkningar."

Den ansvarige bakom studien som det talats om är Christian Gluud, professor vid Rigshospitalet i Danmark. Han tycker att kosttillskott med antioxidanter ska regleras hårdare. Förmodligen menar att de ska bli receptbelagda. Marklund ifrågasätter hur han kunnat gjort en sådan undermålig studie och vem som finansierat den eftersom detta inte framgår. Förmodligen är det som hon tror, läkemedelsindustrin. De förlorar pengar på människor som håller sig friska med kosttillskott och behöver köpta studier som denna för att kunna lobbya för att vitaminer och kosttillskott ska förbjudas eller receptbeläggas.


Uppdatering 23 maj: upptäckte att aftonbladet hade en artikel där de refererar Gluuds studie.

Inga kommentarer: