söndag 27 januari 2008

Metro - världens viktigaste nyheter?

Åsa Hagelstedt, ledamot i Södermalms stadsdelsnämnd för vänsterpartiet vill "regnbågsmärka" Södermalm. Det innebär att restauranger, krogar och andra inrättningar genomgår en utbildning i regi av RFSL och stadelsnämnden i "toleransfrågor". De som genomgått den kan stoltsera med regnbågsmärkning.

För det första undrar jag varför denna "nyhet" pryder löpsedeln på metro? Har inget viktigare hänt i världen det senaste dygnet? För det ska ju vara "Världens viktigaste nyheter"? I mitt tycke är det inte ens en nyhet, det är bara ett förslag från en lokalpolitiker. Jag ser inte alla andra (korkade) förslag som tagits upp i kommuner och stadsdelsnämnder pryda löpsedeln. Om jag skulle lägga ett förslag om att måla om slottet och stadshuset i rosa, skulle metro skriva om det då också?

"Det är något som inte stämmer i Stockholm. Man ser inte samkönade par hålla händer och kyssas på samma sätt som andra par. För mig blev det här väldigt tydligt efter att jag hade varit i Berlin och San Francisco." säger Hagelstedt i metro. Kan det möjligtvis bero på att San Francisco och Berlin (med förstäder) är mycket större än Stockholm och att det därför bildats regioner där homosexuella samlats? I en stor amerikansk undersökning från 1994 identifierade 3 % av de tillfrågade sig som homo- eller bisexuella. Jag tror att Stockholm helt enkelt är för litet för att stora gaydistrikt ska ha bildats, eftersom bara 3 % av befolkningen är homo/bisexuella har inte antalet intresserade av sådana regioner varit tillräckligt stort. Jag är förstås inte säker på att det skulle ligga till på det sättet men det lutar ju mot att nånting är fel på strukturen, för inte är det politiken eller acceptansen för homosexuella det är fel på.

Vad är då anledningen till att metro skriver om en sådan sak? Tyvärr är våra medier dominerade av socialister och socialliberaler som tycker sådana här saker är viktigare att skriva om än att göra adekvata analyser av politiken och samhällsutvecklingen. Det man i princip aldrig ser är kritik mot invandring och mångkulturella samhället, något som troligen förändrat det svenska samhället mer än något annat de senaste decennierna. Det många inte tänker på är att medierna förmedlar en extremt selektiv världsbild och omvärldsperspektiv. Dygnet runt strömmar nyheter in från världens alla hörn, både stora och viktiga och mindre viktiga, och det är samma socialliberaler som sitter på sveriges alla tidningar och väljer ut samma snäva perspektiv på allting som händer. Det är därför vi ofta får läsa om homosexuella i Stockholm som känner sig diskriminerade men nästan aldrig om yngligen i Storbritannien som blev misshandlad halvt till döds för att han gått in i ett "No-go område" för vita.

2 kommentarer:

Weine Berg sa...

Bra skrivet! Dessutom: I sina annonser skriver hybrisfyllda Metro om sig själva: "Världens viktigaste nyheter". *suck*

Mikael sa...

Ja, och det var ju vad jag hade skrivit i titeln - "Världens viktigaste nyheter?" Fast det framgick inte att de var de själva som skriver så om sig.