onsdag 23 april 2008

Vår försvarsminister talar ut - fler kvinnor i försvaret är av högsta prioritet

Vår nye försvarsminister, Sten Tolgfors, berättar i en intervju om att han önskar se mer hjärnkraft i försvaret och större andel kvinnor i försvarsmakten. För att uppnå målet med fler kvinnor vill han sänka de fysiska kraven. De utarbetades på 1960-talet och är anpassade efter män vilket gör att många kvinnor inte klarar kraven på muskelstyrka. Samtidigt brottas försvaret med stora ekonomiska problem. Sparkraven är så högt ställda att förre försvarsministern Mikael Ogdenberg lämnade sin post i protest. Ett rakryggat beslut. In klev istället Tolgfors, som enligt uppgift omedelbart fick öknamnet "Tomhylsan" inom försvarsmakten. Militärtjänstgöringen har han inte gjort heller. Det anses kanske inte vara en merit när det gäller att vara försvarsminister? Hans meriter är en fil kand i statskunskap och att han arbetat som "politiskt sakkunnig" på försvarsdepartementet 1992-1993. Inte mycket att hänga i julgranen alltså. Det han däremot har som merit är att han satt i MUF's förbundsstyrelse 1990-1995 och suttit i riksdagen sedan 1994. Ett kortvarigt inhopp som handelsminister 2006-2007 gjorde han också.
Det verkar vara standard när politiska poster ska tillsättas att kompetens väger lätt jämfört med kontakter och "trogna år i tjänst". Det är därför man kan kan tillsätta en person som inte ens gjort lumpen som försvarsminister och att man kan hoppa mellan att vara handelsminister och försvarsminister, två helt olika områden.

Försvarsmaktens primära uppgift numera är som alla känner till att verka i olika uppdrag i länder som Tchad och Afghanistan. Försvaret har skrotat så mycket materiel och sparkat så många officerare de senaste tio åren att vårt "försvar" inte ens skulle kunna skydda Stockholm vid ett anfall eller terrorangrepp, än mindre resten av landet.

"Tomhylsan" får helt enkelt fortsätta med det han anser är av högsta prioritet - att få in fler kvinnor i försvaret och skicka våra soldater utomlands. Låt oss hoppas på att de inte kommer tillbaka i likkistor och att övriga EU-stater och Norge kan skydda Sverige vid eventuellt angrepp.

Inga kommentarer: