fredag 11 april 2008

Konspirationsteorier under huden?

DN's avdelning för signerat rymmer idag en krönika där författaren Anne Lindén gör sig lustig över videor med konspirationsteorier som ligger ute på YouTube. Där finns det olika videos där det förklaras hur människor inom snar framtid kommer att få microchip inopererade under huden i kontrollsyfte, hur en världsregering kommer att införas etc.

Visst är det lätt att skratta åt olika konspirationsteorier, och vissa är ganska befängda, men om man funderar närmre på frågan dyker en del obehagliga sanningar fram. Om man kunde resa tillbaka 20 år i tiden och berätta för människor om dagens övervakningssamhälle skulle man få perspektiv saker och ting. Förmodligen skulle folk år 1988 ha svårt att förstå att det 20 år senare kommer att hänga övervakningskameror lite varstans; på bussar, i taxi, vid bankomater, vissa vältrafikerade passager och till och med på skolor. Sverige har gått med i EU och håller gradvis på att lämna över kontrollen över sin egen ekonomi och lagstiftanderätten till Bryssel. Det debatteras om huruvida staten ska ha rätt att avlyssna telefon- och mobiltrafik samt e-mail (man hade förstås behövt förklara att mobiltelefoner numera är allmänt spridda med många nya funktioner och vad internet är för något för människan från 1988).

Förändringar sker smygande och gradvis. Vad vi inte skulle acceptera idag är verklighet om 20 år. Förmodligen kommer vi inte ha en världsregering där människor microchippas men vi kommer att ha mer överstatlighet och mer övervakning om allt fortsätter som nu. Det är upp till oss själva att sätta stopp.

1 kommentar:

Weine Berg sa...

Det intressanta med s.k. konspirationsteorier är att de som avfärdar teorier och kallar dom konspirationsteorier anser att det finns två sorters möjliga teorier: Den ena är att den officiella versionen är sann, hur knäpp den än är. Den andra är att alternativa versioner är felaktiga hur mycket bevis som än underbygger teorin. Maktens version är alltid rätt.