måndag 10 mars 2008

Ett annat perspektiv på upprörda somalier

Ägaren till en kedja förskolor med somalisk profil sitter häktad misstänkd för grovt skattebrott efter det uppdagats att minst 10 miljoner från verksamheten förts illegalt utomlands. Förskolorna har nu stängts ned efter inrådan av utbildningsförvaltningen i Stockholms stad då de inte kunde få svar på sina frågor om ekonomin eftersom bokföringen för 2007 var försvunnen (!)
Mot denna bakgrund samlades tidigare i veckan över 300 arga och upprörda föräldrar enligt SvD (http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_954973.svd). Upprörda tal hölls och ledningen för förskolorna skickade runt protestlistor. Ilskan riktades mot stockholms stad som stängt ned de populära förskolorna. Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm, tycker att ilskan är missriktad:
" – Upprördheten borde rimligtvis vändas mot ägaren, som inte har skött verksamheten på ett tillräckligt bra sätt. [...] – Det här är en extremt ovanlig åtgärd som vi tvingas ta till (nedstängningen), men det är helt enkelt för många och för stora fel med ekonomin."

Ett perspektiv, eller snarare en fråga SvD inte väljer utreda, är hur många av de där 300 föräldrarna som egentligen förstått vad saken handlar om? Jag misstänker att de flesta av dem helt enkelt protesterar mot att deras kära förskola lagts ned och inte förstått eller inte bryr sig om bakgrunden. Utbildnings- och intelligensnivån är låg i Somalia, dessutom är det antagligen många av föräldrarna som inte förstår svenska och därmed inte kan förstå det som rapporterats i tidningarna och besked från myndighetshåll. Det är svårt att tänka sig 300 svenska föräldrar som protesterar mot att deras barns förskolor läggs ned när ägaren har grova fel i bokföringen och illegalt fört ut över 10 miljoner från verksamheten utomlands. Från SvD's sida bara antas det att somalierna förstått vad det handlar om. Skillnader mellan olika etniska grupper är någonting som inte får finnas och därför står det inte någonting om det i tidningarna.

Anmärkning: att intelligensnivån (IQ) bland somalier är låg i medeltal är ingenting jag hittat på eller gissat mig till utan ett väbelagt faktum.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om det är ett välbelagt faktum att intelligensnivån är låg bland somalier, bör du kunna visa en källa för det väl?

Mikael sa...

Ja, självklart. Nu är inte wikipedia kanske den bästa informationskällan (innehållet är inte hårt granskat som i en vanlig uppslagsbok) men den duger. På http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of_Nations kan du läsa ett referat av en bok där då två professorer argumenterar för att medel-IQ och ekonomisk välfärd ett land hänger ihop. Tyvärr finns inte just Somalia med i tabellen över länder men grannländerna Kenya och Etiopien finns med. Där är medelIQ 72 repsektive 63. Sverige ligger på plats 10 av 81 med ett medelIQ på 101. Jag har sett en karta över medelIQ i världens länder också men lyckas inte hitta den just nu.
Om du vill ha ytterligare en källa till information om etniska skillnader i IQ kan du titta i en grundläggande psykologibok för högskolestudier där det brukar det finnas med ett kapitel om intelligens. I min bok Psychology Frontiers and Applications av M.W Passer och R.E. Smith (McGraw-Hill, New York 2001) står det på sidan 352 att medelIQ bland svarta amerikaner är 12 till 15 poäng lägre än för vita. Det innebär att ca 80% av alla vita är intelligentare än den genomsnittlige svarta personen. Det känns överflödigt att nämna att den här informationen är kontroversiell. En nationalsocialist i Sverige blev t.o.m åtalad för en artikel där han skrev om sambandet mellan låg medelIQ i Afrika och misslyckad demokrati. Han friades när det framkom att han bara refererade vad en svart afrikansk journalist hade skrivit.