Nätverket Eritreanska föreningen har demonstrerat med hundratals personer mot vad de kallar en smutskastning av landet i svenska medier enligt SvD. Arrangören Teclai säger att sjukvård och infrastruktur måste prioriteras framför individen. Det svenska medier retar upp sig på är bristen på fria val och brotten mot mänskliga rättigheter, bl a då fängslandet av Isaak utan rättegång. Landets president tycker också att det är en smutskastningskampanj som pågår och vägrar att förhandla med Sverige om Isaak.
DN har träffat en del av demonstranterna. De säger bl a så här:
– Varför ska vi ha partier och rättegångar bara för att ni har det? Vi har rätt till vår egen ideologi. Ert skitsnack om demokrati betyder ingenting. Vår regering ser till att infrastruktur byggs och att vi har mat i magen, sa Josef Tekle.
Tedros Goitom, NHCC, sa att demokrati handlar om ”rättvis fördelning” och bara till en del om att välja sina företrädare. När DN tar upp de många rapporter som berättar om en närmast katastrofal situation i landet, med såväl svält som obefintlig yttrande-,
religions- och pressfrihet, menade styrelseledamöterna kring det u-formade bordet att organisationerna bakom rapporterna är ”infiltrerade av CIA” eller bara ljuger.
Kan det möjligt vara så att de kom hit för att få höjd materiell levnadsstandard och ljög om att de var förtryckta bara för att kunna få asyl? Och väl här prisar de nu sitt hemland som de trots allt är stolta över även om den materiella standarden inte dög.
Nåväl, jag tvivlar däremot inte på att de delvis har rätt i sin analys av medieläget. USA vill installera en västvänlig regering och försöker störta landets nuvarande, och det gör man bland annat genom att skriva snedvridna rapporter om läget i landet och muta journalister och andra i landet för att skapa en upprorsstämning. Svenska medier vill att regeringen går under så en demokrati a la västligt snitt kan införas samt Dawit Isaak frisläppas.
En annan kort historia visar som nyligen utspelats visar hur mycket yttrandefriheten i Sverige egentligen är värd. Som mest 17 MUF'are och SSU'are stod med ryggarna demonstrativt vända mot SD's Jimmie Åkesson och Erik Almqvist när de kampanjtalade i Piteå inför Europaparlamentsvalet. En ersättare för Socialdemokraterna i riksdagen stod också med.
Budskapet är solklart: Ni har fel åsikter, därför ska vi stå här och visa vårt missnöje och få alla som skulle vilja lyssna känna sig obekväma och gå härifrån. Frihet att ostört föra fram sitt budskap ska bara ges dem som tycker likadant som vi.
2 kommentarer:
jo min vän, så här e det: de du kallar regeringsvänliga kom hit under en tid då det rådde krig mellan eritrea och ethiopien. väl här har man skaffat sig ett nytt liv, fått en eller ett par ungar som växer i blandning av eritreansk och svensk kultur. en anledning att man inte återvänder kan bero på just barnen. en annan tänkbar orsak kan va för att landet (eritrea) är ett ungt och än så länge fattigt land. återvänder man ditt är chansen stor att man inte kan arbeta och tjäna de pengar man behöver för att försörja sin familj, det kan man göra bättre härifrån. och det beror främst på klimatet och okontrollbara faktorer och inte på politiken precis. lita på mig, de äldre som redan har arbetat hela sitt liv återvänder hem och lever sina sista år där. att folk flyr landet behöver inte enbart skyllas på att den politiska klimatet är tufft det handlar som sagt om att kunna skaffa sig ett bättre levnadsstandard...men krigstillståndet som landet befinner sig i just nu är inte helt orelevant heller...
En sak som du måste förstå är att Eritreaner flyttade hit under slutet/början av 70/80-talet, de pågick ett 30 årskrig och återigen hade världen glömt bort den lilla nationen. Bombningar med flygplan besköt civila områden, våldtog kvinnor etc.Situationen i eritrea var så dålig att man tvingades fly. Många av de som flyttade hit under början av 80 talet och har barn som är födda och uppväxta i Sverige,man började om sitt liv och det handlar inte om att bara bege sig tillbaka. många eritreaner har bott här i över trettio år!!
Skicka en kommentar