onsdag 13 februari 2008

Förvanskade uttalanden som får allvarliga konsekvenser

Bloggen rakryggad gjorde mig uppmärksam på en artikel på antiwar.com. I korthet handlar den om Irans presidents Mahmoud Ahmadinejad påstådda uttalande "Israel måste förintas från världskartan". I själva verket sa Ahmadinejad "Regimen som ockuperar Jerusalem måste försvinna ur tiden". Högst betydligt mindre fientligt alltså. Det här var ett exempel på ett förvanskat uttalande som kan få ödesdigra konsekvenser. Nu lyckades inte "hökarna" i USA piska upp opinionen tillräckligt mycket mot Iran för att starta krig, gudskelov, men det kunde lika gärna svängt över till ett krig. Då är det förvanskningar som denna ett propagandavapen för att få människor att se Iran som ett hot mot världsfreden.

Som jag skrev i min kommentar på rakryggads blogg fanns det ett liknande fall med förvanskat uttalande från en annan (av medier sett) impopulär person, franska nationalistpartiets ledare Le Pen.

Le Pen hade kommenterat orimligheten i att när andra världskriget diskuterades handlade diskussionen nästan alltid om förintelsen och att alla andra tiotals miljoner som dog runt om världen verkade glömmas bort. I svensk press kunde man läsa att Le Pen hade sagt att "förintelsen var en detalj". Så stod om honom i Dagens Nyheter bland annat inför presidentvalet 2002 där han var en av de två kandidaterna. Detta är naturligtvis grovt missvisande och ett uppenbart försök att smutskasta honom.

Tyvärr använder politiker och medier sådana här förvanskade uttalanden för att påverka den den allmäna opinionen i sina egna syften. Ta aldrig för givet att uttalanden från "kontroversiella personer" som Le Pen och Ahmadinejad är korrekt återgivna! Mitt råd är istället att se en intervju med personen ifråga och lyssna till personen direkt istället för att gå på andrahandskällor.

Inga kommentarer: