söndag 29 mars 2009

"Öga för öga-principen" förblindar världen

Att låta någon som blivit utsatt för att få syra slängd i ansiktet droppa syra i ögonen på gärningsmannen som straff för hans gärningar är en sällsynt korkad idé. En iransk domstol har dömt denna påföljd enligt Aftonbladet
Ett brotts påföljd måste ha en mening utöver att bara vara en sorts hämnd och straff från samhällets sida. Påföljden ska vara avskräckande samtidigt som den ska innebära en chans för förövaren att inse skadan han gjort och få en chans att rehabiliteras.
Jag tror på interaktion mellan gärningsmannen och offret, att de ska träffas efteråt så att offret får tillfälle att bearbeta sina upplevelser och gärningsmannen får se hans gärningars konsekvenser. Dessa träffar skulle naturligtvis vara frivilliga, gärningsmannen kan få en liten rabatt på fängelsetiden om han ställer upp. Att sätta människor i långa fängelsestraff ger ingen rehabilitering och är dyrt och inhumant och bör därför undivikas. Kroppsstraff som den nämnda syradroppningen är naturligtvis helt uteslutna - vem tror annat än att denna gärningsman kommer bli annat än fylld med hat och hämndlystnad och att han kommer göra allt för att ge igen på kvinnan och samhället som gjorde detta mot honom?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Prova rehabilitera blindhet med dina teorier...

Mikael sa...

Förstår inte vad du menar. Vissa skador kanske inte kan återställas eller rehabiliteras. Om ett offer blivit permanent fysiskt skadat till exempel hjälper det inte med interaktion men den kan kanske ge lindring på de psykiska skadorna. Det är iallafall värt ett försök.