lördag 18 september 2010

Johan Schucks ekvation går inte ihop. För fem öre.

Johan Schuck, din ekvation går inte ihop. För fem öre. Det är när man läser såna artiklar som dina man blir arg. Det är dags att tala klarspråk:

Invandrare blir också gamla till slut och måste tas om hand i vården. Ska vi ha en ständigt ökande befolkning för att ta hand om de gamla?

Vi har hundratusentals arbetslösa, varav en stor andel ungdomar födda under babyboomen 1989-1991 som kunde användas för att täcka upp behovet av vårdpersonal. Om det inte skulle räcka till har vi tillgång till vårdpersonal från våra nordiska grannländer och hela EU.

Faktum är att vi har väldigt många svenska sjuksköterskor som jobbar i Norge. Varför? Bättre löner och arbetsvillkor. Förbättra de svenska sjuksköterskornas löner och villkor så kommer de komma tillbaka. Om vi gör det kommer fler ungdomar vilja utbilda sig till sjuksköterska och undersköterska också och det blir lättare att stoppa obalansen när 40-talisterna blir gamla.

Antalet platser på läkarutbildningen är alldeles för lågt för att täcka behoven? Varför? Jo, en läkarutbildning är väldigt dyr och de senaste regeringarna ser hellre att vi importerar läkare från andra EU-länder med lägre levnadsstandard (Polen, Ungern) och utvecklingsländer eftersom det är billigare än att utöka platserna här hemma.

Johan Schuck och politikerna har vad man skulle kunna kalla kolonial syn på vårdbehovet, där vi ska importera färdigutbildad arbetskraft från länder som är fattigare än oss själva för att täcka vårt behov. Vi tar alltså deras högt utbildade arbetskraft som de behöver själva, vem som får betala priset tänker jag inte förolämpa er intelligens genom att berätta.
DN

3 kommentarer:

Erik sa...

Politikerna borde fundera över att få upp barnafödandet, inte att ge bort VÅRT land. För övrigt är Sverige inget jävla företag, prioritet ett ska alltid vara svenska folket inte övriga världens folkslag.
Uppenbarligen är något i de grundläggande värderingarna rejält snett i ett samhälle vars befolkning inte förmår reproducera sig själva.
Det är detta våra politiker borde åtgärda, inte kortsiktiga fixar som massinvandring. Detta kortsiktiga tänkande skapar långsiktiga problem som dessvärre politikerna inte kan ställas till svars för.
Skulle vårdpersonal behövas i framtiden kan denna mycket väl tas in på kontrakt som tillfälliga gästarbetare.
Sluta förstör vårat land, det är mer än nog nu!

Anna E sa...

Nu är det inte så att alla vill bli sjuksköterskor även om lönerna blir högre. Väljer man yrke efter lön så ska man inte utbilda sig till det. Jag vill inte bli behandlad av en sjuksköterska som endast är där för sin löns skull, utan brinner för sitt arbete. Nu kan det säkert vara så att en del väljer bort det för att de är tveksamma och inte ser det som lönsamt, men jag tror knappast det är en stor majoritet. Och vill man verkligen något tror jag det inte spelar någon roll om man inte tjänar miljoner sen efteråt.

Sen skriver du att vi har vårdpersonal från Norden och EU (Ungern och Polen är med i EU, du kanske har missat det), men du säger som sagt att svenska sjuksköterskor jobbar i Norge, varför skulle då norrmännen vilja åka hit och jobba om till och med svenskarna åker iväg för att det är dåligt betalt?

Sen "tar" arbetskraft? Det är inte så att de precis som svenskarna åker ifrån sitt land för bättre arbetsvillkor och lön? De blir inte tvingade och varför ska man spärra människors valmöjligheter och viljor? De kanske gillar Sverige bättre överhuvudtaget?

Men det är inte svårt att se att du är emot för att de inte är ifrån Sverige.

Mikael sa...

Anna E. Din logik haltar. Om det vore så som du säger skulle vi kunna sänka lönerna ännu mer för sjuksköterskor och spara pengar. De jobbar ju för att de har ett kall att vara sjuksköterska! Fenomenalt! Nej, det är så att man inte kan säga att "De har ett kall, de jobbar för vilken lön som helst". Om man höjer lönen kommer fler vilja bli sjuksköterska utan att de för den sakens skull bara jobbar för lönen.
Nej, det har inte missat men jag lyfte fram just de två länderna eftersom de är typiska länder som Sverige importerar läkare från.
Om vi höjer lönen i Sverige kommer de flesta svenska komma tillbaka från Norge plus att det går från otänkbart till tänkbart att en norsk sjuksköterska skulle vilja jobba i Sverige.
Det är inget vidare bra idé att ett land övertar en person som kostat den personens hemland miljoner att utbilda. Enkel nationalekonomisk kalkyl säger att hemlandet utarmas och till slut måste skära ner på sjukvård eller annan statlig service till de fattiga. Sen är det naturligtvis kul för dem att de kan åka till Sverige och tjäna mer pengar. Jag propagerar inte för stängda gränser, jag säger att det här är ett inbyggt systemfel att för få läkare och sjuksköterskor utbildas i Sverige trots kommande kraftigt ökande behov.